V ponedeljek, 13. junija 2022, smo se mladostniki, stanujoči v mladinskih stanovanjih Strokovnega centra Mladinski dom Maribor, v spremstvu vzgojiteljice Irene Škrabl odpravili na enodnevni izlet na Obalo.

Na izlet smo se podali v zgodnjih jutranjih urah. Najprej smo morali prispeti na ptujsko letališče v Moškanjcih, in od tam smo ob 7.50 poleteli na morje, kar nam je brezplačno omogočil Letalski center Maribor.

V eni uri poleta na višini 1000 metrov in s hitrostjo 200 km/h smo z neba skoraj brez oblačka občudovali ogromno naravnih čudes Slovenije. Med drugim smo leteli tik nad Bočem, mimo presihajočega Cerkniškega jezera, ki ga, kakor nakazuje njegovo ime, v tem času še ni na površju, in se celo približali Nanosu.

S ptičje perspektive smo uzrli celoten Piranski polotok in soline ter pristali na portoroškem letališču, ki nam je omogočilo brezplačen prevoz do Portoroža.

Tam smo si ogledali tako novi kot tudi stari del hotela Kempinski Palace Portorož, se sprehodili po starih stopniščih, kjer še vedno veje vonj prvotnega luksuznega hotela, ki ga je obiskala vrsta slavnih in bogatih, tudi Josip Broz Tito.

Po sprehodu ob hotelu in skozi vrtove smo se peš odpravili v Piran. Tam smo obiskali muzej školjk in druge znamenitosti ter se malodane izgubili v vrsti ozkih uličic starega mesta.

Ker pa pravega doživetja morja brez plavanja ni, smo se po prelepih portoroških plažah hitro vrnili v Portorož, mimogrede naročili kepice sladoleda in se ohladili v ravno prav sveži morski vodi.

Domov smo prispeli v zgodnjih večernih urah, povsem pripravljeni iti novim dogodivščinam naproti.

To je bila moja prva ekskurzija, odkar bivam v mladinskem stanovanju. Gotovo mi bo ostala v trajnem in lepem spominu na nepozabna doživetja.

Zapisala: Urška Hrastnik